Egen deo: Ett snabbt och effektivt recept

Göra egen deo? Varför vill man göra det? I vanliga köpdeodoranter finner vi långa ingredienslistor med ämnen som inte känns helt sunda att låta kroppen absorbera, speciellt när det är en produkt som används varje dag i hela livet. Här kan du istället låta din kropp få naturlig kroppsvård.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar 

Varför hemmagjord deo?

Antiperspiranter gör så att du inte svettas. Idag finns många olika varianter av deodoranter i både roll-on och i sprayform. En del motverkar svett i upp till 72 timmar, där den aktiva ingrediensen är aluminium. De olika aluminiumföreningarna drar ihop porerna på huden så att svetten inte kommer ut. Porerna täpps till så effektivt att de kan orsaka inflammationer i svettkörtlarna, vilket leder till irritation i huden och klåda. Det finns misstankar om att det finns en ökad risk för bröstcancer och alzheimers sjukdom. Detta har dock inte kunnat påvisas. Däremot kan man få i sig upp till 30 till 50 gånger mer aluminium än vad som anses riskfritt genom att använda fel sorts deodorant.

Gör din egen deo

En vanlig deo innehåller dessutom syntetiska konserveringsmedel, parfymer och flertalet andra ingredienser som inte behövs. Vad är då lösningen? Går det verkligen att göra en fungerande deo med bara naturliga ingredienser? Absolut! Vi har i flera år blandat vår egna deoderant av endast tre ingredienser: kokosolja, potatismjöl och bikarbonat. Vi har dessutom låtit den få arbeta genom tuffa träningspass, men också genom perioder i livet där man svettas lite extra som under graviditet och amning. Den funkar exakt lika bra som en konventionell deodorant. Enda nackdelen vi kan se är att denna hemmagjorda deodorant är i krämform. Bikarbonat är inte fettlösligt vilket ger en grynig känsla jämfört med konventionella deodoranter. Detta vänjer man sig dock vid väldigt snabbt.

Recept på egen deodorant:

1 del kokosolja

1 del potatismjöl

1 del bikarbonat

Så här gör du egen deo:

  1. Börja med att hetta upp kokosoljan på spisen om den inte redan är i flytande form. Kokosolja smälter vid 25 grader så är det kallare än så behövs detta steg.
  2. Blanda i potatismjöl och bikarbonat.
  3. Rör ihop noga. Din hemmagjorda deo är klar!

Gör egen deo utan kokosolja

Gillar man inte doften av kokos går det lika bra att byta ut kokosoljan mot sheasmör. En del personer kan vara lite känsliga mot bikarbonat. Testa då att dra ner bikarbonatet till hälften. Vill man lägga till en doft kan man tillsätta några droppar eterisk olja som även är antibakteriell, exepelvis tea trea-olja, lavendel-, eukalyptus– eller rosmarinolja.

Summary
Recipe Name
Egen deo
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time