Exfoliera huden – Allt du vill veta

Att exfoliera huden innebär att kroppen gör sig av med döda hudceller och det är i överhudens understa lager som hudcellerna bildas. Cellerna vandrar sedan mot ytan där de blir allt hårdare. Efter ett tag förlorar de sin fukt och faller så småningom av från hudens yta. Varje dag bildas miljontals nya celler, samtidigt som gammal hud stöts bort. Detta kallas för naturlig exfoliering och syftet är att hudens skyddsbarriär ska hållas intakt. Denna process innebär också att skadade och förorenade celler stöts bort. Huden har en viss cykel innan den förnyar sig själv. Ju äldre vi blir desto långsammare blir den cykeln. I vår ungdom förnyas cellerna var 12:e till var 19:e dag, i medelåldern tar cellförnyelsen 28-35 dagar. Hos äldre personer kan cellförnyelsen ta upp till 90 dagar. Ju långsammare cellförnyelsen är, desto svårare blir det för huden att göra sig av med döda hudceller. De äldre hudcellerna samlas på hudytan vilket gör att huden blir ospänstig, matt och ojämn.

Exfoliering av huden

Produkter som exfolierar stimulerar cellförnyelsen fortare än hudens egen naturliga cellförnyelse. Med hjälp av exfolierande produkter kan man ge huden extra hjälp att låta huden bli av med döda hudceller. Exfoliering hjälper till så att gamla hudceller inte täpper till porerna. Exfoliering är därför extra viktigt för en fet problemhud. Genom att använda exfolierande produkter så tas döda hudceller bort samtidigt som huden penetreras bättre eftersom det inte sitter gamla hudceller i vägen. Mjukgörande och fuktgivande substanser kan då tränga djupare ned i huden. Nya celler stimuleras samtidigt att vandra upp till hudytan där de kan bidra till att bevara hudens fukthalt. Exfoliering bidrar till en slätare hud, huden får mer lyster, blir mjukare, ärr och pigmenteringar kan jämnas ut, samtidigt som den förbättrar torr och fuktfattig hud vilket gör att det är viktigt att lägga till exfoliering i din hudvårdsrutin

Det finns två olika typer av exfoliering:

Kemisk peeling med hjälp av syror som arbetar både fettlösligt på ytan och nere i porerna.
Mekanisk peeling: Små korn av olika slag som arbetar på ytan. Har man en känslig hud eller acne bör man undvika mekanisk peeling då de kan riva hål på utslagen eller orsaka mer känslighet.

Hur ofta ska man exfoliera?

Varje persons hud är unik. För att ta reda på hur ofta du behöver exfoliera din hud är enda sättet att utforska och testa dig fram. Börja försiktigt genom att exfoliera någon gång per vecka och följ alltid upp med en återfuktande kräm. Öka användandet genom att lägga till en extra dag per vecka. Om du märker att din hud klarar av det är det bara att fortsätta. Blev det för mycket får du backa. Exfoliering ska alltid kombineras med fukt och det är viktigt att exfoliera med måtta. Överexfoliering gör så att huden torkar ut vilket ger motsatt effekt.