Hur ska en hudvårdsrutin se ut?

Här listar vi allt du behöver veta för att skapa en perfekt hudvårdsrutin. Vilka produkter ingår? I vilken ordning ska de appliceras? Läs vår guide där vi reder ut hur det ligger till.

Hudvårdsrutin ordning

När man börjar med en hudvårdsrutin kan det kännas som en djungel med alla nya begrepp och produkter. Att man börjar med rengöringen känns logiskt, men sen då? Ska solskyddsfaktorn tas innan eller efter eventuella serum? Har din hud något speciellt område du vill jobba på? Har du något problemområde? Något du vill förebygga? Finns det något tillstånd du vill bli av med? Här nedan går vi grundligt igenom allt du behöver veta!

Inlägget innehåller annonslänkar 

Hudvårdsrutin steg för steg

Börja med att tvätta dina händer noggrant med tvål och varmt vatten så att du inte får in smuts i porerna i ansiktet.

1. Rengöring

Att rengöra ansiktet både morgon och kväll är mycket viktigt. På morgonen bör du använda en rengöring som tar bort din nattkräm och den olja som huden naturligt producerar. På kvällen kan flera rengöringsprodukter användas, exempelvis någon form av sminkborttagningsmedel, rengöringsskum eller rengöringsmjölk. Denna hudvård rengör huden från smink men också från föroreningar som finns i luften som fastnar på huden. Du kan även inleda rengöringsrutinen med en precleanse eller en rengöringsolja då en vattenbaserad rengöring kan ha svårt att lösa upp talg, SPF och smink.

Att inleda sin rengöringsrutin med en rengöringsolja, eller precleanse, gör att oljebaserade orenheter, talg, solskydd och makeup snabbt och enkelt löses upp, vilket kan vara svårt att uppnå med enbart en vattenbaserad rengöring. Fördelen med en vattenbaserad rengöring är att den är skonsam mot huden vilket motverkar uttorkning. Känner du dig stram i huden efter att du rengjort din hud är rengöringen inte anpassad efter din hudtyp. För en del personer räcker det att rengöra ansiktet med en produkt. Andra behöver rengöra mer på djupet och använder sig av så kallad dubbelrengöring som kan innehålla balmrengöring och gelrengöring.

2. Exfoliering och toner

En del väljer att använda toner först medan andra applicerar syran först, det finns inget rätt eller fel. Du kan också använda dig av en syra-toner med AHA-syra eller BHA-syra.

Exfoliering:

Exfoliera eller peela ansiktet för att skrubba bort gamla hudceller. Genom att göra detta rengörs porerna även på djupet, samtidigt som du stimulerar cellförnyelse. Det finns milda produkter som kan användas dagligen men också mer kraftfulla som inte bör användas mer än 1-2 gånger per vecka. Välj en peeling som passar din huds tillstånd och tålighet. Man brukar prata om enzympeeling, syrapeeling och kornpeeling. Applicera peelingen försiktigt i ansiktet och massera in den varsamt. Undvik området runt ögonen och skölj sedan bort med ljummet vatten.

Ansiktsvatten/toner:

Ett ansiktsvatten eller toner drar ihop hudens porer som öppnas när du rengör ansiktet. Det avlägsnar rester av klor, salter och mineraler som finns i vattnet men balanserar även hudens ph-värde. Ansiktsvattnet ger huden en extra fukt-boost och förbereder huden på att kunna absorbera aktiva ingredienser i efterföljande produkter som ingår i din hudvårdsrutin. Ju mer återfuktad din hud är, desto bättre kan de aktiva ingredienserna absorberas.

3. Ansiktsserum

Ett serum verkar på djupet och ger huden extra näring. Här ska du satsa på hudvård som ger din hud det den saknar eller behöver. Serum är lätta i konsistensen och tränger enkelt ner i hudens djup där dess aktiva ingredienser har bäst effekt. Vanliga beståndsdelar är C-vitamin, E-vitamin, hyaluronsyra, peptider och retinol. Applicera serumet medan huden fortfarande är fuktig.

4. Ansiktskräm/ansiktsolja

Ansiktskräm och ansiktsolja bidrar till fukt. Alla vårdande produkter som använts fram tills nu i hudvårdsrutinen kapslas och låses in i huden. Den arbetar även som en barriär mot luft och miljögifter. Det finns dagkrämer och nattkrämer men även ansiktskrämer som kan användas både morgon och kväll.

5. Ögoncreme

Huden runt ögonen är tunn och mycket känslig och här är det viktigt att använda en produkt som är anpassad. En ögonkräm ger fukt samtidigt som den stramar upp, motverkar ålderstecken och reducerar mörka ringar. Applicera krämen med fingertopparna och klappa försiktigt in den. Vi gillar verkligen denna ögoncreme, läs verso super eye serum recension.

6. Solskydd/SPF (Morgon)

För ett fullgott skydd, avsluta alltid din dagliga hudvårdsrutin med minst SPF30. Även om solen bidrar med D-vitamin är den uttorkande och bidrar till att huden åldras i förtid. Skydda din hud mot UV-skador även under molniga dagar och på vintern då solens strålar reflekteras i snön. En del blandar solskyddsfaktorn med sin ansiktskräm men detta är inget vi rekommenderar. Om du börjar blanda ut din SPF har du ingen kontroll över hur mycket den skyddar. Återapplicera sedan SPF under dagen, eftersom UV-strålarna bryter ner skyddet under. Använder du smink kan du spraya en SPF-mist över sminket så att du alltid ser till att skyddar din hud mot solens strålar. Även om en del foundations har spf i sig så används inte tillräckligt mycket för att ge ett fullgott skydd. När det kommer till solskydd är det inte enbart valören som står på flaskan utan mängden som appliceras på huden. Satsa hellre på en bra solskyddsfaktor som du låter sjunka in ordentligt innan du går vidare med eventuellt smink.

7. Ansiktsmask (Kväll)

Det finns en uppsjö av olika ansiktsmasker och här kan du anpassa din hudvårdsrutin efter hudens behov. Du kan behandla orenheter, arbeta förebyggande, eller ge extra näring och fukt. Att fuktbomba din hud är den bästa anti age-metod du kan ge din hud. Ansiktsmasken fungerar som en intensivkur för huden där många nyttiga ämnen tillförs på kort tid. Vanligtvis brukar masken sitta på i 10-20 minuter men det finns även ansiktsmasker som ska sitta på över natten. Man kan också lägga flera olika masker på ansiktet samtidigt som har olika behov. Skölj sedan av masken med ljummet vatten.

8. Ansiktsmist

Att sitta framför en dator en hel dag, att sitta i ett rum med torr luft eller vistas i områden med avgaser kan påverka hudens fuktbalans. Är du ute på språng kan en ansiktsmist hjälpa till att återställa hudens fuktbalans.

Bra hudvårdsrutin sammanfattning

7 dagar innebär 14 rutiner. Huden tål inte att använda vissa produkter varje dag. Någon dag kanske man kör exfoliering, en annan dag retinol, en tredje extra fukt. Ge huden det den vill ha. Testa dig fram vad som är bäst för just din hud. Det går att kombinera flera produkter under samma rutin. För att få ut det maximala från varje produkt är det viktigt att dom kommer i rätt ordning. Vattenbaserade produkter appliceras innan oljebaserade produkter. Efter att du applicerat olja kan vatten inte sjunka in på samma sätt. En tumregel är därför: Allt som känns som vatten appliceras först. De tunnare produkterna är allt i vätskeform som toner, syror och serum. Det är produkter som består av mindre molekyler som kan tränga ner djupare i huden. För att de ska kunna verka optimalt bör de appliceras först. Sedan appliceras fastare och tyngre konsistenser som arbetar på hudens yta och låser in allt. Är det dag? Gå vidare till SPF. Är det kväll kan du avsluta med en mask.

Hur länge ska man vänta mellan varje steg i hudvårdsrutinen?

Morgon och kvällsrutin kan ju skilja sig åt. Många gillar att köra mer återfuktande produkter på morgonen, kanske viss tidsbrist också finns då, medan kvällsrutinen kan vara tyngre i form av exfoliering och retinol som kan kräva lite tid mellan men som bör avslutas med något fuktgivande. Om du använder mycket återfuktande produkter behöver du inte vänta mellan varje steg. En jämförelse här är att en fuktig trasa suger åt sig mer fukt än en torr trasa.

Hoppas vår guide hjälper dig att hitta den perfekta hudvårdsrutinen för just din hud. Vet du inte vad du har för hudtyp? Med ett enkelt test kan du enkelt ta reda på just din hudtyp.