Retinol – Hur funkar det?

Retinol, även kallad A-vitamin, består av små molekyler vilket gör att den kan tränga djupt ned i huden. Den är cellkommunicerande, vilket enkelt beskrivet innebär att det pratar med cellerna under det yttersta lagret och ser till att de börjar bete sig som yngre celler. A-vitamin är det enda ämnet som har en bevisad vetenskaplig effekt på åldrande. Den reglerar även talgproduktionen, hämmar melaninproduktionen vilket påverkar pigmentförändringar, acneärr och röda ärr då det påskyndar läkningen. I Sverige är det tillåtet att sälja receptfria produkter med en koncentration av retinol på 1%. Substansen är en stark ingrediens som ofta finns i produkter mot acne eller hudvård för fet hy. I början kan många reagera med rodnad eller torrhet men genom att sakta vänja huden kan den anpassa sig.

När ska man börja använda retinol?

A-vitamin användes först som en ingrediens för att behandla acne. Många har använt substansen sen de var unga för att få bukt på acnen och har fått anti age-effekten på köpet. En del börjar med retinol vid 20 års ålder, andra vid 30. Här får du känna själv och titta på din hud. Vad vill du jobba med och förebygga?

Hur använder man retinol?

Här guidar vi dig steg för steg så att du kan få huden att vänja sig vid denna magiska ingrediens.

1. Välj rätt retinolprodukt!

A-vitamin finns i många olika produkter med olika tillämpningsområden. Är syftet att reducera acne? Eller fina linjer? Se till att du väljer en produkt som verkligen är till för det du vill förbättra.

2. Skynda försiktigt!

Använd produkten 1-2 gånger per vecka och följ sedan upp rikligt med fukt. Utvärdera hur din hud reagerar och mottar ingrediensen. Det är bättre att kunna ha retinol som en del i din hudvårdsrutin istället för att du maxar användandet och rubbar hudens barriär vilket kan leda till att du måste sluta med produkten helt. Ett sätt att vänja in produkten är att blanda ut den med din fuktcreme eller ett serum för att se hur huden reagerar på låga koncentrationer av ingrediensen. Om allt känns bra kan du successivt öka användningen.

3. Regelbundenhet

Se till att du håller dig till schemat och applicerar den regelbundet under en längre period. Att använda det lite då och då kommer inte ge någon effekt.

4. Ta det lugnt med syran

Eftersom retinol stimulerar hudens cellförnelse kan huden flagna i början. Om du dessutom kombinerar retinol med en syra som också har en exfolierande effekt kan huden snabbt bli känslig. Vi rekommenderar att man använder en mild syra, exempelvis BHA-syra på morgonen och applicerar retinol på kvällen.

5. Fukt!

Se till att lägga till återfuktande produkter till din hudvårdsrutin så att hudbarriären stärks.

6. Använd speciell ögonkräm

Huden kring ögonen tål retinol men är så pass tunn att det är bäst att använda en produkt som är anpassad specifikt till den tunna huden.

7. UV-skydd!

Använd alltid minst SPF 30 i samband med att du använder a-vitamin för att skydda din hud.

Hudvårdsrutin med retinol

Här kommer ett exempel på hur hudvårdsrutinen ser ut de dagar retinol ingår.

Kvällsrutin ansikte

  1. Dubbelrengöring med balmrengöring som sedan efterföljs med gel-rengöring
  2. Återfuktande toner som huden snabbt suger åt sig
  3. Serum med retinol som får sjunka in i huden i några minuter
  4. Återfuktande ansiktskräm eller mask.

Retinol och gravid

Är du gravid eller ammar bör du undvika substansen.

Retinol biverkningar

En del tål tyvärr inte a-vitamin. Har man mycket torr känslig hud, rosacea eller eksem kan retinol vara en för stark ingrediens. Upplever du ingen effekt efter ett par månader eller om du forfarande är röd och flagig i huden är kanske det här inte något för dig.