Torrborstning – en guide hur det går till

Genom att torrborsta huden får du dessutom bort döda hudceller, huden väcks till liv och får en ordentlig kick. Torrborstning sätter fart på lymfsystemet eftersom det ökar blodcirkulationen. Vi har mer lymfvätska än vad vi har blod men lymfvätskan har ingen egen pump. Genom att torrborsta kroppen sätter du fart å lymfvätskan vilket gör att slaggprodukter enklare kan transporteras bort från kroppen via urinet. Torrborstning stärker ditt immunförsvar och ger dig samtidigt en mjukare och en exfolierad hud.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar 

Lymfdränering

Lymfa betyder på latin “klart vatten”. Lymfsystemet är kroppens största system som fungerar som vårt avloppssystem där infektioner ska bekämpas, och slaggprodukter föras bort från kroppens vävnader. Har du ett lymfsystem som flyter trögt kan kroppen inte göra sitt jobb. Tecken på att lymfsystemet inte fungerar som det ska är att du ofta känner dig frusen och kall, eller att kroppen är svullen. Svullnaden börjar oftast i höger fot eller i kroppens högra sida. Detta beror på att höger nyckelbensven tar upp 25% av lymfvätskan medan vänster tar upp 75%. Förutom lymfvätskan består lymfsystemet av 600-800 lymfknutar eller lymfnoder, vars uppgift är att bekämpa virus och bakterier. De är stora som risgryn och är placerade i armhålorna, på halsen och nacken, i brösten, ljumskarna, slidan och magen.

Problem med lymfsystemet

Har du problem med lymfsystemet blir du lätt förkyld eller har problem med bihålor och halsont. Det kan också vara svårt att gå ned i vikt trots träning. Man kan också få hudproblem som acne eller torr hud. Andra symtom är oro, restless legs, domning i fingrar och armar, stelhet, huvudvärk, värk i kroppen. Man kan ha många av dessa symtom, eller inga alls. Oavsett hur du mår gynnas alla av att ha ett lymfsystem som kan flöda så fritt som möjligt så att kroppen kan göra sig av med slaggprodukter. Hur kan man då boosta sitt lymfsystem? Det mest effektiva sättet är genom torrborstning!

Torrborsta kroppen – Så här går det till

Första gången kan torrborstningen upplevas smärtsam men huden vänjer sig snabbt. Torrborsta kroppen när den är helt torr så ska du duscha kroppen vänta tills efteråt. Borsta ungefär tio borsttag på varje ställe innan du flyttar vidare till nästa ställe. Prova dig fram och känn efter vad som känns bäst för dig. Tänk dig att torrborsten ska hjälpa lymfvätskan att transporteras bort från kroppen till nyckelbensvenerna som ligger strax ovanför nyckelbenet. Börja med vänster sida och avsluta med höger sida. Tänk på att inte lägga något tryck på torrborsten, utan lägg bara borsten lätt mot huden och borsta.

Torrborstning steg för steg

  1. Börja med vänster arm som du håller ovanför huvudet när du borstar. Borsta först överarmen och gå sedan vidare mot underarmen ned mot armhålan.
  2. Upprepa samma sak med höger arm.
  3. Lägg sedan ifrån dig borsten och massera ett bröst i taget med den andra armen uppsträckt över huvudet. Anledningen till detta är att brösten har många lymfknutor i sig och massagen får igång cirkulationen i dessa. Här har du dessutom ett ypperligt tillfälle att undersöka att det inte uppkommit några knölar eller knutor. Du kan även torrborsta brösten.
  4. Gå sedan vidare till ryggen med start i nacken som du borstar i cirklar. För borsten sedan nedåt.
  5. Gå sedan vidare till magen om du känner för det.
  6. Rygg och mage kan borstas uppåt men nedåt gör att lymfvätskan får fart.
  7. Lägg sedan benen högt på exempelvis en stol eller en badkarskant medan du sitter på golvet. Utgå från vänster bens knäveck, sedan upp mot ljumsken runt benet.
  8. För sedan borsten till foten och borsta mot knävecket. Upprepa samma sak med höger ben.

Vilken borste ska man använda för att torrborsta kroppen?

Använd en borste som är tillverkad av naturmaterial. Det är viktigt att borsten inte är för mjuk. Det ska kännas ordentligt när du borstar kroppen så att blodcirkulationen kommer igång ordentligt. Borsten får dock inte vara för hård så att huden tar skada. Här finns en borste utan skaft som är enkel att använda. Föredrar man en borste med skaft rekommenderar vi denna torrborste.

Torrborstning och celluliter

Att regelbundet utföra torrborstning gör så att blodcirkulationen sätts igång vilket minskar svullnader i benen. Vi upplevde att huden blev jämnare och slätare redan efter några veckors massage och celluliterna blev mindre synliga. Dessutom är det fantastiskt skönt att starta morgonen med torrborstning. Riktigt beroendeframkallande. Prova du med!

Lämna en kommentar