Vad är AHA syra?

AHA-syra! AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid och är den största gruppen av kemiska peelingsyror som består av flertalet olika sorters syror. Syrorna är naturligt förekommande och kan utvinnas ur frukt, vilket gör att de ibland kallas för fruktsyror. De kan också utvinnas ur mjölk eller sockerrör. De två vanligaste förekommande syra-ingredienserna i hudvårdsprodukter är glykolsyra och mjölksyra.

Inlägget innehåller annonslänkar 

Hur fungerar AHA-syra?

AHA-syran är en beståndsdel som är vanligt förekommande inom hudvård eftersom den snabbar på cellförnyelsen och exfolierar äldre hud från hudens yta. Med AHA-syrorna stimulerats hudens egen framställning av kollagen och elastin. Hudens förmåga att bevara fukt förbättras vilket gör att huden blir jämnare och att hudens linjer blir mindre framträdande. AHA-syror kan också användas som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter. Syran finns då långt bak i innehållsförteckningen. AHA-syror användes ursprungligen i medicinsk behandling av eksem hos barn. Upptäckten av AHA ledde senare till hudvårdsmärket Exuviance som idag har mer än 120 patent på AHA-sammansättningar.

Glykolsyra

Glykolsyra, eller Glycolic acid som den heter på engelska, framställs naturligt ur sockerrör eller syntetiskt. Glykolsyrans molekyler är den minsta av AHA-syrorna vilket innebär att den penetrerar huden på ett snabbt och effektivt sätt. Syrans främsta egenskaper är att ta bort döda hudceller, vilket förebygger torr hud och reducerar rynkor och fina linjer. Den är effektiv mot acne, hyperpigmentering, fina linjer, torr hud och aktinisk keratos. Den här produkten innehåller 8% glykolsyra men också c-vitamin. Exfolierar fint och håller tilltäppt hud i form. Ger en fantastisk glow.

Mjölksyra

Mjölksyra, även kallad Lactic acid, framställs ur sura mjölkprodukter som ost och yoghurt samt jästa frukter och grönsaker. Mjölksyran används som alternativ för de som är känslig mot glykolsyra då den är mildare men ändå en effektiv exfoliant. Mjölksyra verkar balanserande vilket passar obalanserad eller fet hy. Torr hy kan även dra nytta av syrans egenskaper som hjälper till att binda fukt. Syran finns naturligt i huden och främjar hudens förmåga att binda fukt. Mjölkyra har en antibakteriell verkan och har en bra effekt på stora porer, akne, rynkor, pigmentering orsakad av solen. Detta serum är toppen att ha med i kvällsrutinen om du vill få en len och jämn hud.

Mandelsyra

Mandelsyra, eller mandelic acid, utvinns ur bittermandel och är vanligt förekommande i hudvårdsprodukter som behandlar hud som blivit torr och solskadad. Den är antibakteriell och är mycket effektiv vid behandling mot akne och fina linjer. Mandelic acid är en mild AHA-syra som är perfekt att ha som syra-toner någon gång i veckan om man har lite känsligare hud men den passar de flesta hudtyper. Den här är vår favorit! Ett annat budgetalternativ är denna.

Övriga AHA-syror är vinsyra (tartaric acid), citronsyra (citric acid), och äppelsyra (malic acid).

Vad gör AHA syra?

  • Ökar cellförnyelsen
  • Minskar fina linjer
  • Exfolierar
  • Ökar hudens spänst
  • Binder fukt
  • Ökad lyster
  • Föryngrar huden
  • Hjälper till att ta upp näringsämnen i övriga krämer och serum

AHA syra hur ofta?

Vissa kan använda AHA-syra två gånger per dag medan andra endast kan exfoliera någon gång per vecka. Här för du prova dig fram och se vad som passar just din hud. Följ instruktionerna till hudvårdsprodukten och vänj in produkten långsamt.

Hur använder man AHA-syra?

Applicera AHA-syran efter att du rengjort ditt ansikte innan eller efter toner om du har en sådan produkt i din hudvårdsrutin. Applicera sedan nästa produkt i din rutin. Du behöver inte vänta på att syran ska sjunka in i huden. Om du överbehandlar huden med syror försvagas hudbarriären vilket kan ta lång tid att reparera. Se till att du inte blandar syraprodukter från olika märken hemma då det är lätt att komma upp i för höga koncentrationer. Då syrabehandlingar ökar cellförnyelsen är det viktigt att använda solskydd. Det här är vår absoluta favorit som skyddar mot solens strålar utan att täppa till porerna.

Kan man använda AHA-syra runt ögonen?

AHA går att använda runt ögonen men var försiktig så att den inte kommer in i ögonen.

Vem passar AHA-syra till?

AHA-syran passar allra bäst för en normal till torr hud, mogen eller en solskadad hud.

AHA-syra och sol?

Det är viktigt att använda ett högt UV-skydd när du använder syraprodukter då huden blir mer solkänslig. Vet du med dig att du ska vistas mycket i solen kan du vara lite försiktig med användningen av syror. Du kan exempelvis använda dem enbart på kvällen eller ta en paus om du ska på solsemester.

AHA-syra och dålig lukt

Alla syror kan användas för att ta bort dålig lukt i exempelvis armhålan. Syrorna dödar bakterierna som orsakar doften som utvecklas när svetten möter bakterier. Vi rekommenderar denna AHA-toner eftersom den ligger bäst i pris.