Vilken hudtyp har jag?

När man pratar om olika hudtyper delas huden vanligtvis in normal hy, fet hy, torr hy eller kombinerad hud. Det finns olika sätt att ta reda på vad just du har för hudtyp. Här guidar vi dig så att du kan ta reda på exakt vilken hudtyp du har. Genom att lära dig om vad du har för hudtyp så kan du tillsätta rätt produkter i din hudvårdsrutin så att huden kan bli så optimal som möjligt. Beroende på hur mycket pengar man vill lägga så finns det hudvårdsprodukter i alla prisklasser. 

Hur vet man vilken hudtyp man har?

Börja med att titta på huden ordentligt. Är den torr överallt eller har den torra partier? Har den en fet t-zon eller är den fet över hela ansiktet? Porernas storlek ger en hänvisning. Ju större porerna är, desto fetare är huden. Har du inga stora porer har du förmodligen torr hud.

Hudtyp test

Genom att utföra ett test kan du lära dig mer och förstå just din hud. Så här går testet till: Tvätta rent ansiktet utan att tillföra någon extra fukt. Hur ser huden ut efter en timme? Beroende på vilken hudtyp du har kommer huden bete sig på olika vis.

Torr hy:

Huden känns torr och det går att se på hudens yta hur torr den är. Huden är finporig, ibland är porerna knappt synliga. Huden kan klia och kan kännas fjällig eller sträv eftersom den har brist på fukt och fett. Torr hy tenderar att vara känslig.

Fet hy:

Huden producerar fett och blir blank. Har du fet hudtyp har du förmodligen överproduktion av fett i talgkörtlarna vilket gör att huden blir glansig och blank. Porerna är ofta större och utvidgade. Finnar, blemmor eller pormaskar är vanligt förekommande.

Kombinerad hy:

Huden blir torr på vissa partier och blank på andra exempelvis t-zonen. Kombinerad hy kallas även blandhy och det är en av våra vanligaste hudtyper. Ansiktet har både fetare och torrare partier. T-zonen, alltså panna, näsa och haka, brukar gå mot normal eller fet hy. Porerna brukar ha en högre talgproduktion vilket leder till en glansigare hudyta. Resten av ansiktet har normal till torr hudtyp.

Normal hy:

Märker du inte av att du hoppat över återfuktningen efter rengöringen har du troligtvis normal hy. En normal hudtyp är i balans, huden är följsam och känns mjuk utan några tendenser att kännas stram eller blank. Talgproduktionen fungerar som den ska vilket innebär att huden har en jämn fördelning av fett och fukt.

Hudtillstånd

Under vissa perioder kan huden förändras. Dessa perioder kan vara korta eller längre men hudtillstånden kräver speciella behandlingar och produkter. Dessa tillstånd är känslig, yttorr, acnebelägen eller mogen. Se till att du får i dig ordentligt med vätska med vitaminer och mineraler. En del reagerar negativt på gluten, laga gärna en nyttig smoothie till mellanmål med hälsosamma fetter som boostar huden.