Koreansk hudvård

Det finns mängder av tips och trix för att uppnå och behålla en jämn hy med lyster. En av de hetaste trenderna just nu är koreansk hudvård, mera känt som k beauty. Och det är inte så konstigt, eftersom sydkoreaner är kända för sin naturliga och fräscha look. Vi känner till att sydkoreanerna är noga med att skydda sin hy från solens skadliga strålar, och unga sydkoreaner lär sig tidigt att sköta om hyn. I de sydkoreanska hudvårdsprodukterna finns också en massa spännande naturliga ingredienser, såsom snigelslem och åsnemjölk.

K beauty handlar om förebyggande istället för Quick fix

Det som kännetecknar koreansk hudvård är strävan mot att bibehålla en återfuktad och hälsosam hy. Till skillnad mot till exempel västerländsk hudvård handlar mycket om att förebygga problem snarare än att lösa dem. I Norden handlar hudvårdsrutiner ofta om att fixa problem med solbränna och irritation.

Rengöring utgör grunden för k beauty

En pelare inom koreansk hudvård är själva rengöringen som består av en 10-stegs rutin. Den långa listan kan verka skrämmande, eftersom vi i Norden ofta är vana med en rengöringsrutin i 3 steg som består av ansiktstvätt, serum samt dag- eller nattkräm. Den koreanska hudvårdsrutinen är så pass omfattande för att vi alla ska kunna hitta en unik och personlig rutin som passar just vår egen hy. Det är också viktigt att komma ihåg att man inte behöver göra alla steg varje dag, utan man kan variera mellan vilka steg man väljer.

10-stegs rutin

1. Oljebaserad rengöring

2. Vattenbaserad rengöring

3. Exfoliering (ungefär 3 gånger/vecka, på kvällen)

4. Toner (det vill säga ansiktsvatten)

5. Essence

6. Serum

7. Ansiktsmask (några gånger i veckan)

8. Ögonkräm

9. Fuktkräm

10. Solskydd (på morgonen) eller nattmask (på kvällen)

Genomgång av rutinen för k beauty

Stommen i rengöringen utgörs av en dubbelrengöring, som består av både en oljebaserad och en vattenbaserad rengöring. Oljerengöring tar bort smink, smuts och talg från ditt ansikte, och den vattenbaserade rengöringen gör den facto rengöring av ditt ansikte och dina porer.

En toner hjälper hyn bibehålla fukt och pH-balans. Nästa produkt är inte lika vanlig att använda hos oss i Norden, nämligen Essence. Den här produkten används för att återfukta din hy ytterligare innan du använder ett serum. Essence saknar också den feta krämens kännetecken och återfuktar alltså din hy utan att göra den oljig.

Därefter sätter du på ditt serum. Serumet är magin som förebygger hudproblem. Det finns olika typer att välja mellan, beroende på vad du önskar förebygga. Till exempel finns serum som förebygger pigmentering och de som har en uppstramande effekt.

Efter serumet sätter du några gånger i veckan på en ansiktsmask. Ansiktsmasken är kanske något som du förknippar med en spakväll hemma som du använder när du vill lyxa till det. Men i den koreanska hudvårdsrutinen ska ansiktsmasken vara en given del av din veckorutin. Ansiktsmasker kan du fynda på freshface.se, och varför inte kombinera en lugn stund med ansiktsmask med en mysig filt från muslinfilt.se

Slutligen är det dags för slutet av rutinen. Sätt på en ögonkräm, och efter det en fuktighetskräm. Den kapslar in all fukt du gett din hy under de tidigare stegen.

Och glöm inte solskyddet! Det är kanske det viktigaste steget i hudvårdsrutinen. Några kvällar i veckan sätter du också på en nattmask för att vakna med en fräsch hy.

Lämna en kommentar